Φροντίδα ασημένιων κοσμημάτων

Τα ασημένια κοσμήματα με την πάροδο του χρόνου μπορεί να μαυρίσουν ή να κιτρινίσουν. Αυτό ονομάζεται οξείδωση του αργύρου και συμβαίνει σε όλα τα ασημένια κοσμήματα. Μπορούμε να επιβραδύνουμε αυτή τη διαδικασία με τη σωστή χρήση και τη σωστή αποθήκευση, αλλά ακόμα και όταν συμβεί μπορούμε να επαναφέρουμε τα κοσμήματά μας στην αρχική τους κατάσταση, ειδικά αν την προλάβουμε σε αρχικό στάδιο.

Τι προκαλεί την οξείδωση;

Το ασήμι είναι ένα πολύ μαλακό μέταλλο για τη κατασκευή πολυτελών κοσμημάτων. Γι’ αυτόν τον λόγο αναμειγνύεται με ένα κράμα διαφόρων άλλων μετάλλων. Η πιο συνηθισμένη σύσταση είναι το ασήμι 925, δηλαδή σε 1000 γραμμάρια μετάλλου, τα 925 είναι καθαρό ασήμι και τα 75 γραμμάρια διάφορα μέταλλα, κυρίως χαλκός. Ο χαλκός λοιπόν είναι αυτός που αντιδρά κυρίως με το θείο που υπάρχει στον αέρα και προκαλεί αποχρωματισμό του μετάλλου. Δεν οξειδώνεται πολύ κατά την επαφή του με τον αέρα και το νερό, παρά μόνον εμφανίζεται μία επιφανειακή οξείδωση, λόγω της δημιουργίας ενός λεπτού στρώματος θειούχου αργύρου.

Τι να αποφύγω;

  • Αφαιρέστε τα ασημένια σας κοσμήματα όταν κάνετε μπάνιο, είτε όταν κάνετε έντονη γυμναστική. Ακόμα και το θαλασσινό νερό, αλλά και το νερό της πισίνας, προκαλούν οξείδωση αργύρου πιο γρήγορα.
  • Αποφύγετε να χρησιμοποιείται καλλυντικά, αρώματα, κρέμες, σπρέι μαλλιών και αποσμητικά, απευθείας πάνω στα κοσμήματά σας.
  • Κρατήστε τα κοσμήματα μακριά από ακραίες συνθήκες έντονης υγρασίας, ακραίας θερμοκρασίας και ηλιοφάνειας.
  • Μη φοράτε τα ασημένια σας κοσμήματα όταν χρησιμοποιείτε ισχυρά καθαριστικά, χλωρίνη ή άλλα απορρυπαντικά.

Πώς να αποθηκεύσω τα κοσμήματα μου;

Για να επιβραδύνετε την οξείδωση, μετά από κάθε χρήση σκουπίστε τα καλά με ένα μαλακό και στεγνό πανί. Αποφύγετε χαρτί η χαρτοπετσέτα γιατί μπορεί να προκαλέσουν γρατζουνιές. Μετά τον καθαρισμό αποθηκεύστε τα σε ένα δροσερό και χωρίς υγρασία μέρος και μακριά από το φως του ήλιου. Καλό θα ήταν να κρατάτε το κάθε κόσμημα μόνο του στη συσκευασία του.

Πώς να φροντίσω κοσμήματα με πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους;

Οι πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι είναι φυσικά πετρώματα, άρα μπορεί να είναι ευάλωτοι στην απορρόφηση βρωμιάς και στον θρυμματισμό. Κάποια από αυτά μπορεί να είναι αρκετά ευαίσθητα στο ζεστό νερό, στις σκληρές χημικές ουσίες και τα ισχυρά καθαριστικά. Για τον καθαρισμό τους, χρησιμοποιήστε ένα απαλό και υγρό πανί μετά από κάθε χρήση. Πολύ πορώδεις λίθοι όπως είναι το Τιρκουάζ και το Σμαράγδι, καθαρίζονται μόνο με μη επεξεργασμένο στεγνό και μαλακό πανί.
Αποφύγετε, όπως και στα ασημένια κοσμήματα, χαρτί ή χαρτοπετσέτα γιατί μπορεί να προκαλέσουν γρατζουνιές.

Πως να γυαλίσω τα κοσμήματά μου;

Όπως είναι αναμενόμενο λοιπόν, ακόμα και να ακολουθήσει κανείς τις παραπάνω συμβουλές, είναι πιθανό τα κοσμήματά να οξειδωθούν ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Ακόμα και έτσι όμως, η διαδικασία της οξείδωσης μπορεί να αναστραφεί. Υπάρχουν πολλές αναφορές σχετικά με τον καθαρισμό των ασημένιων κοσμημάτων, όπως για παράδειγμα μαγειρική σόδα και οδοντόκρεμα. Ωστόσο, για πιο ασφαλή και αποδοτικά αποτελέσματα, προτείνεται η χρήση ειδικών καθαριστικών για ασημένια κοσμήματα που βρίσκει κανείς στο εμπόριο. Υπάρχουν είτε εμποτισμένα πανάκια, είτε υγρά εμποτισμού ή ακόμα και πάστες που εφαρμόζονται στο μέταλλο με ειδικό πανί. Το κάθε σκεύασμα περιλαμβάνει ειδικές οδηγίες για τη χρήση του, και τυχόν προφυλάξεις που χρειάζονται.

Καλάθι αγορών